Cul is het antropologische tijdschrift van de Universiteit van Amsterdam.
Kijk eens op onze website!
Profiel
Cul is een tijdschrift dat antropologie toegankelijk wil maken voor een breed, geïnteresseerd publiek. In de eerste plaats richten we ons op studenten antropologie, maar daarnaast willen we ons ook richten op studenten van andere faculteiten. Studenten antropologie worden actief betrokken bij het tijdschrift, door middel van een studentenrubriek en eventuele schrijfwedstrijden. Ook willen we via de site interactie met de lezers onderhouden. Grote theoretische en maatschappelijke kwesties brengen we dichterbij door een vlotte schrijfstijl en oog voor actuele gebeurtenissen. Zo willen we benadrukken dat antropologische theorie niet saai en stoffig is, maar juist leuk en inspirerend. Ook humor vinden we belangrijk, dat houdt het tijdschrift luchtig.
Zonder het wetenschappelijk fundament uit het oog te verliezen, brengt Cul antropologie dicht bij haar lezers. Onze inslag hierbij is eerder artistiek-interpretatief dan droogwetenschappelijk. De culturele inslag zie je terug in de keuze voor thema’s en artikelen. Door middel van een activiteitenkalender, een film- en een boekrecensie en het posten van events op facebook en twitter leggen we de verbinding tussen antropologie en het culturele leven in Amsterdam.
Leerschool
De Cul is een leerschool en het ontwikkelen van journalistieke vaardigheden als schrijven, samenwerken en organiseren staat centraal. Dit doen we onder andere door gesprekken te voeren met de redactieleden, waar ze zelf aangeven welke vaardigheden ze willen ontwikkelen. Op deze manier kunnen we elkaar helpen beter te worden en samen de kwaliteit van het tijdschrift te verhogen. Daarnaast maken we een schrijfwijzer waarbij zeven journalistieke genres onderscheiden: de column, het achtergrondartikel, het interview, de reportage, de recensie, het essay en de blog. De vergaderingen zijn ideaal om vaardigheden als samenwerken te verbeteren: feedback geven en ontvangen, maar ook weten wie wat goed kan en wie sommige vaardigheden nog moet ontwikkelen.
Daarnaast is het ook belangrijk ook ambitieus te zijn. De redactie van de Cul streeft ernaar om alles eruit te halen wat erin zit: het tijdschrift en de website zo mooi mogelijk eruit laten zien en goede stukken te schrijven. Ook durf is belangrijk: gewoon vragen of een belangrijk antropoloog geinterviewd wil worden en er niet vanuit gaan dat hij of zij nee zegt, gewaagde betogen schrijven en niet bang zijn om anderen tegen je in het harnas te jagen met een scherpe column.
Schrijven leer je alleen door het veel te doen, door veel stukken te produceren kun je een eigen schrijfstijl ontwikkelen. In het tijdschrift hebben we daar niet de ruimte voor; je schrijft vier stukken per jaar. Op de website is daar wel ruimte voor, we willen daar zoveel mogelijk publicaties. Waarschijnlijk zal hiervoor een rooster gemaakt worden, maar eigen initiatief wordt zeer gewaardeerd. Er is ruimte voor allerlei soorten artikelen, ook voor blogs.
Wellicht kunnen we wat avonden organiseren waarop we aandacht besteden aan een journalistieke vaardigheid, bijvoorbeeld interviewen of telefoneren. Dit kunnen we doen op aangeven van de redactie, als er iets is waarvan de meerderheid vindt dat er aandacht aan besteed moet worden, kunnen we hier een avond voor organiseren. Als hoofdredacteur zal ik dit op mij nemen, door mijn tijd op de School voor Journalistiek heb ik wat meer ervaring maar ken ik ook mensen die we eventueel zouden kunnen vragen om een avond een korte cursus te geven.
Schrijfstijl
Bevrijd van de regels die er bij Academisch Schrijven ingestampt zijn, kun je in de Cul op een creatievere manier omgaan met de thema’s en theorieën die je interesseren. Ga met theorieën aan de haal en pas ze toe op dingen dicht bij huis. We zijn jonge mensen in Amsterdam, die in eerste instantie schrijven voor jonge mensen in Amsterdam. Wat interesseert onze lezer buiten de studie, en hoe kunnen we dit aan antropologie verbinden? Denk aan Elias’ civilisatietheorie toegepast op uitgaansgedrag. Het dunne laagje vernis dat beschaving is, na twee biertjes. Denk aan Bourdieu’s smaaktheorie toegepast op kledingkeuze. Natuurlijk hoeft niet alles naar de student toegeschreven te worden, antropologie gaat immers ook om een fascinatie voor het onbekende. Maar houd in je achterhoofd dat je begint bij iets herkenbaars. Creativiteit juichen we toe, maar let op voor wollig taalgebruik, bijvoeglijk naamwoorden en ‘mooischrijverij’. Het argument moet helder blijven. Streef naar een artikel dat leuk is, maar niet oppervlakkig, wetenschappelijk maar niet droog. Experimenteren wordt ook toegejuicht: schrijf je vaak achtergrondverhalen? Probeer ook een keer een column of een recensie.
Gezelligheid
De redactie van de Cul bestaat uit vrijwilligers: iedereen doet het omdat ze het leuk vinden of ambities hebben in de journalistiek. Daarom is gezelligheid erg belangrijk: het motiveert. We willem daarom een informele sfeer houden binnen de redactie en tijdens de vergadering. Het is belangrijk dat redactieleden met plezier naar de vergaderingen en borrels komen.
Ondanks de gezelligheid vinden we professionaliteit ook belangrijk: we streven naar hoge kwaliteit artikelen voor in het tijdschrift. We streven naar gestructureerde vergaderingen: eerst vergadering over het tijdschrift en de artikelen, waarna er ruimte is om bij te kletsen met een drankje. Dit verhoogt de efficiëntie van de vergaderingen.
Website
Dit jaar willen we veel aandacht besteden aan de website van de Cul. Een tijd geleden werd een nieuwe site gebouwd, die echter toch niet voldeed. Momenteel is er weer een vernieuwing gaande.
De site is om een aantal redenen erg belangrijk. Ten eerste is het belangrijk dat we ons profileren op het internet, er zijn nog maar weinig faculteitsbladen die hier veel aandacht aan besteden. Door hier op in te spelen, door wel veel aandacht aan de site te besteden, hopen we meer lezers te werven. Daarom is er een webredactie binnen de redactie gevormd, zij zullen zich voornamelijk gaan bezig houden met stukken voor de website produceren en de verantwoordelijkheid voor de site dragen.
Een tweede punt waarom het belangrijk is om als tijdschrift een website te hebben is omdat schrijven voor een site anders is dan voor het tijdschrift. Een blog schrijven kan net zo moeilijk zijn als een goede recensie, er komen bepaalde vaardigheden bij kijken. Door deze te ontwikkelen worden ons redactieleden ‘breder geschoold’ en kunnen ze voor meerdere soorten media schrijven.
Als laatste en derde punt is de website belangrijk omdat we er in de toekomst wellicht extra inkomsten uit kunnen halen. Wanneer de site vaak bezocht wordt, zijn er misschien bedrijven geïnteresseerd om te adverteren op de website van de Cul.